Inpakken met Plastic

Inpakken met Plastic: Ontdek de Innovatie in Plastic Inpakken

VacuummachinesHet inpakken van voedsel is nodig voor de bescherming, de houdbaarheid en het transport van voedsel. Deze functies vormen de kern van het inpakken van voedsel en er moet daarom scherp op gefocust worden. Inpakken met Plastic is tegenwoordig niet meer onbekend, bovendien hebben wetenschappers veel verschillende types plastic uitgevonden, elk met zijn eigen unieke kenmerken die geschikt zijn voor het inpakken.

Zoals eerder gezegd, het the basale doel van inpakken is het voedsel veilig te bewaren en het ingepakte maaltje te beschermen tegen bacteriën. Daarom moet, ongeacht welke verpakkingsmethode wordt gekozen, het voldoen aan de genoemde basiscriteria. Het meest belangrijke inpakmateriaal is tegenwoordig plastic.

De meest vooruitstrevende en innovatieve technologie die gebruikt wordt bij het inpakken met plastic is vacuüm inpakken. Door deze methode wordt lucht uit de plastic container gezogen middels een handmatige vacuüm pomp, of door een elektrische pomp zoals de VacSy vacuüm pomp, waardoor een vacuüm wordt gecreëerd in de verpakking waarin het voedsel zich bevindt. Dit vacuüm verzekert de houdbaarheid van versheid, smaak, kwaliteit en het aanzien van de producten.

Kenmerken waaraan het efficiënt plastic inpakken van voedsel moet voldoen:

  • Het voorzien in de fysieke bescherming van voedsel tegen extreme veranderingen van temperaturen en verspilling
  • Het beschermen tegen onzuiverheden en bacteriën die zich in de buitenlucht bevinden en die in potentie het voedsel kunnen besmetten
  • Gemakkelijke en flexibele opberg- en transportmogelijkheden van voedsel

Plastics die in verpakkingsmaterialen gebruikt worden, worden gefabriceerd uit organische grondstoffen en polymerisatietechnieken. Maar er zijn grote verschillen in hun individuele kenmerken, afhankelijk van hun monomeren. Er is aanmerkelijke heterogeniteit in hun dichtheid, gewicht, hittebestendigheid en flexibiliteit. In het algemeen kunnen we types inpakplastic indelen in twee belangrijke categorieën:

  1. Stijf inpakplastic: hieronder vallen plastic flessen, dozen en deksels. Zij zijn echter niet flexibel, maar ze zorgen voor een mechanische bescherming van het voedsel gedurende de opslag er van.
  2. Flexibele inpakplastics: hieronder vallen plastic vellen, folie en plastic vacuüm zakjes. Deze flexibele plastic materialen gebruiken opslagruimte efficiënt en voorkomen besmetting van voedsel door bacteriën die zich in de buitenlucht bevinden.  Deze verpakkingen zijn licht en gemakkelijk hanteerbaar.

Elke categorie heft zijn eigen voor- en nadelen, echter beide alternatieven kunnen veiliger en hygiënisch worden door de lucht uit de opslagruimte te zuigen (flexibel of stijf) en zodoende een vacuüm te creëren in de opslagruimte. Dit minimaliseert niet alleen het vochtgehalte in de verpakkingsruimte,  maar het voorkomt ook de groei van bacteriën, waardoor de houdbaarheid van voedsel verlengd wordt. Voor dit doel worden slechts die plastics bij het inpakken gebruikt die een beperkte of verminderde doorlaatbaarheid van buitenlucht en andere gassen hebben. Deze keuze is gemaakt om het vacuüm in de opslagruimte langer te behouden.

Inpakken met Plastic geeft ook gebruiksgemak omdat zij gemakkelijk hanteerbaar, te openen en sluiten en weer op te bergen zijn. Deze verpakkingen zijn ook geschikt voor kinderen omdat zij licht zijn en breukbestendig zijn. Echter, de keuze tussen verpakken met stijf of flexibel plastic hangt ook af van de voorkeur van de consument voor afmeting, prijs en design, de afmeting van de opslagruimte, het type voedsel dat opgeslagen moet worden en de aandacht voor veiligheid en hygiëne.

Het inpakken met Plastic is tegenwoordig het populairst, vergeleken met alle andere inpaktechnieken, zoals inblikken, houten dozen, etc.  vooral om de veiligheid en het gemak dat het biedt.